Stichting Autoladder Zaandam

een METZ ladder op een DAF chassis van 1967

Mededelingen Bord

Niet meer in de menubalk, maar nog steeds hier ons

Youtube Kanaal  
 Like ons op facebook


Agenda 2018 staat online.
Ook staan daar de activiteiten vermeld.

Wie is er online

We hebben 173 gasten en geen leden online

Rechter voorportier


Deel 2: De restauratie van het rechterportier
TEKST: COR HOOGSTRA, FOTO'S: BOB HOLLEMAN

Het rechterportier was wel het ergste wat je dan kunt hebben. Aan de buitenzijde in het vlakke  deurpaneel  had de tijd echt zij werk gedaan. Vocht op een plaats waar het niet weg kon heeft er voor  gezorgd dat over de hele breedte de plaat was door geroest. Ook over de gehele plaat zaten de gaten er lekker in. Maar nog meer zorgen hadden we aan de binnen en onderkant. Met name de onderkant bestond  eigenlijk  niet meer en moest geheel opnieuw  worden  opgebouwd. Maar Bob zou Bob niet zijn als er niet aangepakt zou worden. Het voor portier verhuisde naar Bob's place en is daar voor een lange tijd.

Eerst de onderkant maar vastleggen op de gevoelige plaat, foto's maken dus.

meer gat dan ijzernog meer gaten

Hierboven dus de onderzijde van het portier aan de binnenkant, de  constructie  is bijna helemaal vergaan. Stukje bij beetje moet het vervangen gaan worden.

Eerst maar aftekenen Een nieuw deel op zijn plaats Let ook op de nog aan wezige buitenplaat die gefelst is om, de ooit geperste binnenzijde van het portier. Die hele kleine ronding blijft zitten, hieraan komt het nieuwe stukje onderkant.

met zeven hechtingen zit het al vast en weer dichtLinks zien we de verticale naden niet meer omdat deze weer zijn dicht gelast, een randje geklopt aan het hoekstuk (stuiken heet dat)  maakt dat er slechts een vlak stukje plaat nog nodig is om het overgebleven gat weer te sluiten. Op de rechter foto is het gat weer dicht, let ook op de  ontwatering  openingen in het nieuwe stuk vakwerk. We schuiven nu een klein stukje naar links.

Met een magneet blijft het al zitten Een nieuw stukje er in gehecht Ook hier  is het stukje onder de felsnaad blijven zitten en kan een  eenvoudig  rechthoekig stukje plaat weer worden ingemaakt. Met een paar magneten word het nieuwe deel op zijn plaats gehouden zodat het tijdens het hechten eigenlijk niet verplaatst. Na dat de las kompleet is word het geheel  netjes  vlak geschuurd zodat het straks na het spuiten niet meer zichtbaar is. Op naar de ander onderhoek, daar wacht nog zo'n operatie.

Een brok er uit Hoekstuk zit er weer in Aan de scharnier zijde van het portier wachtte dus nog zo'n operatie. Op de linker foto is een groot stuk verwijderd en de felsnaad geopend, later verdween ook het door de felsnaad vastgehouden deel. Links op die foto zien we ook het uiteinde van de raam geleiding. Op de rechter foto is de ronding hersteld, op een later moment is ook het gedeelte boven de onderhoek vervangen. Maar eerst moest de onderkant weer compleet gemaakt worden, dit om het geheel niet te verzwakken en het model zo blijft als het is.

komt wel goed schatje Weer een nieuw deel er in Rechts op de linker foto zien we nog een brokkelig stuk, het nieuw stukje plaat ligt er boven. Een kwestie van knippen en plakken maar dan anders en het duurt veel langer. Eigenlijk zijn we allemaal heel erg blij met Bob, want hij doet rustig aan verder, op een tijd dat het hem schikt en in zijn eigen werkplaats. Voordeel hiervan is dat hij alle gereedschappen bij de hand heeft en die niet allemaal telkens moet verhuizen naar  Eurometaal. Laatste deel aan de omlijsting was een stukje aan de scharnier zijde.

Een klein randje

beetje roest nog

En dan?? nog een deel aan de binnenzijde ter hoogte van de raam opening en aan de buiten zijde de complete deurplaat. Zie eerste foto's. Maar het word weer als nieuw, en zoals Bob schreef in een mail:

"Zo... aan de onderkant doe ik niks meer ..."

ja ja

 

A A N G E B O D E N

diverse zak brandhout, gezaagd uit pallets en plaat materiaal.     € 7,50 per zak a 23 kg.

20170216 153502 
Stuur een mail aan cor@hoogstra.com of bel 0652 594 858

Teller sinds 30 mei 2009

Gebruikers
55
Artikelen
183
Artikelen bekeken hits
570942

Inloggen