Stichting Autoladder Zaandam

een Metz ladder op een Daf chassis

We hebben 220 gasten en geen leden online

diverse onderdeel nummers

 

Hier gaan we proberen zo veel mogelijk de gegevens van  de Daf te vermelden. Een foto of een scan uit het zeer uitbreide handboek. We weten natuurlijk dat het een Daf is, maar volgens ingewijde is het een zogenaamde KikkerDaf.
 
DAF - 1600 BB490, Bouwjaar 1967, Chassis Nummer: 66614, M
 
Op zich is het totale voertuig feitelijk uniek in Nederland, als het niet zo is horen we dat graag. Maar een kikkerdaf met een dubbele cabine hebben we nog niet gezien. Verder is het dan ook nog een speciaal brandweervoertuig, een zogenaamd "Redvoertuig".
 
Het red gedeelte is opgebouwd door Carl Metz GmbH. in Karlsruhe, meer daar over op de Metz pagina.Algemene gegevens  We hebben ons laten vertellen dat er de zwaarste Daf motor in hangt en, maar dat was bekend, hij doet het met super benzine. Van (een) euro hadden we, in 1968, nog nooit gehoord.

 Door zijn bouwjaar is het sleutelen aan de motor,  het hart van het geheel, niet zo ingewikkeld. Bougies en een verdeler, een bezinepomp, ach daar hebben we Piet toch voor. Nee er hangt gelukkig geen moderne electronica in, zefs een sigaren aansteker ontbreekt nog. In het Metz gedeelte zal dat wel iets ander zijn.  Zo gauw als het kan ga ik op onderzoek naar verdere gegevens van onze vriend. Het is ook voor ons van belang te weten wat de lengte is en de hoogte, de breedte en het totaal gewicht met de asdrukken.
 
Dat het een zes cilider is staat bij de algemene gegevens. De versnelling heeft er vier vooruit en een achteruit (gelukkig). Verder uiteraard een zogenaamde P.T.O. (power take off) die na inschakeling de hydropomp aandrijft waardoor het ladderpakket bestuurd kan worden. Daar hebben we al wel een knopje voor toerenverhoging, waardoor het toerental van de motor niet onnoding verhoogt blijft. Hier een scan, weer uit het boek, met je raad het al de motor.een scan uit het boek, de motor

 
In de komende tijd zullen we heel wat documenten moeten raadplegen, in verband met de originele onderdeelnummers. Want het voertuig zal ter zijner tijd opnieuw gekeurd moeten worden willen we weer een kenteken op de kop en staart krijgen. Wel gaan we proberen het oude kenteken (AB-80-67) er weer op te krijgen. De blauwe kentekenplaten en kentekenbewijs zijn uiteraard is ons bezit. Hoe moeilijk kan het worden? Maar we hebben daar nog tijd genoeg voor.
 
Zodra er weer nieuwe  gegevens beschikbaar zijn zullen we die hier vermelden.
 
Hier boven een foto met een opsomming van allerlei onderdeelnummers.