Stichting Autoladder Zaandam

een Metz ladder op een Daf chassis

We hebben 169 gasten en geen leden online


Het handboek van Metz beschrijft in zo'n veertig pagina's het gehele ladder pakket.

Bediening van de ladder

Compleet met Bedienungsanweisung en Instandhaltungsvorschriften. Ja ja, lekker in de duitse taal, maar dat is geen probleem hoor.

Hier naast een overzicht van de bediening handels. Zoals je kunt zien zijn er drie handels met elk een drukknopje. De handels hebben per stuk, twee tegenover gestelde bewegingen.

Zo kunnen we met de linkse handel de ladder oprichten en neigen (neerleggen). Door het knopje op de handel in te drukken word het motor toerental verhoogd en daardoor, via de ingeschakelde PTO, de hydromotor op toeren gebracht waardoor er voldoende oliedruk beschikbaar komt om de bewegingen uit te kunnen voeren.
 

Met de onderste handel laten we het hele pakket naar links of naar rechts draaien, en met de rechtse handel kan het pakket worden uit - en, in - geschoven.
 

In het midden vinden we nog een knopje, hiermee kunnen we van positie "Geel" naar positie 'Rood", beklimmen van de ladder is in positie 'Rood" niet toegestaan als de ladder vrijstaat. Als de ladder top is opgelegd aan een object, tegen een dak of raamopening, mag de ladder wel beklommen worden. De lampen Geel en Rood, samen met Groen en Wit, vinden we langs het ladderpakket zowel aan de linker zijde, als aan de rechter zijde van de ladder.
 

Het laatste knopje is voor de "Bedienplaats verlichting".

De werkbereik indicator is gemonteerd aan de onderzijde van het eerste ladder deel. Het draait dus mee met alle bewegingen van het totale ladderpakket.

Wat vertelt deze indicator ons allemaal ? Direct onder "Ausladung in m" vinden we weer de kleuren, groen, geel en rood. Daar onder de verklaring van de verschillende belastingen in verschillende posities. In het diagram zien we ook een dikke zwarte pijl, deze geeft de werkelijk positie van de ladder aan. Zoals het er nu uit ziet staat de ladder dus onder een hoek van 30 graden en is  tot ongeveer 20 mtr uitgeschoven. De pijl eindigd hier in het gele gebied, over de vrije standgrens heen, beklimmen is nu niet toegestaan. Bij  in of uit schuiven, dan wel oprichten of neigen zal de zwarte pijl mee bewegen en zo  steeds laten zien welke belasting toegestaan is. Bij overschrijden van de toegestane belasting, word ook aan de vrijstandgrens rood licht en het akoestische waarschuwingssignaal weergegeven. Wat niet zichtbaar is op deze indicator is wanneer de sporten gelijk staan. Hiervoor is aan de zijkant van de ladder bij de rode, groene en gele lamp ook een witte lamp gemonteerd. Wanneer deze witte lamp brand, staan de sporten gelijk en kan men makkelijk van het ene ladderdeel naar het volgende ladderdeel overstappen. Klik op "Werkdagen 2008" om een foto te zien van deze waarschuwingslichten.Hydro schema
 
Reaktiedruk van waterstralen
 
 


 

 

Een overzicht van het hydraulische systeem.

 
 
 
 
 
Een reaktiedruk tabel voor een handstraal en waterkanon.