Stichting Autoladder Zaandam

een Metz ladder op een Daf chassis

We hebben 286 gasten en geen leden online

Zaterdag 21 juli 2012


De volgend heren waren reeds zeer vroeg bij de poort van Eurometaal om deze dag nuttig aan onze ladder te besteden, Jan Joosten, Bob Holleman, Willem Holleman, Piet Schaap, Joop Feij en Cor Hoogstra.

de Beba ladderVandaag zou er een kleine wijziging zijn in de taakverdeling zijn want onze keuken prins heeft nog vakantie en we konden Ben er ook niet mee opzadelen want die was er niet deze dag.  Zodoende was ik dus de vrijwillig aangewezen persoon om voor de catering te zorgen. Nou was dat voor een groot deel al thuis voorbereid, de soep behoefde, zoals altijd, alleen maar op temperatuur gebracht te worden met af en toe een  stukje roerwerk. De koffie werd gezet en een werk bespreking was in volle gang. In de afgelopen weken waren er twee platen zincor besteld, op maat geknipt en afgeleverd. Omdat de opbouw van de treeplankkasten gestaag vordert is ook voor de vier kleppen plaatwerk meegeleverd. Het linker voorportier had ook nog behoefte aan een nieuw stukje plaat even als het dak. Helaas kregen we de plaat voor het dak niet op tijd gezet zodat die volgende maand mee gaat komen. Er was met deze plaat geen haast want de bestaande plaat moest eerst nog worden verwijderd. De werkbespreking was afgerond en de koffie genuttigd. Een ieder kon aan de bak.

 

Bob was gestart met het op maat knippen van de nieuwe deurplaat toen ik hem onderbrak en vroeg of het handig was het portier met plaat later op de dag naar Wormerveer te brengen zodat hij dit werk in eigen werkplaats kon doen net als de andere portieren. Dat was een goed plan waarna Bob zich met het tweede front van de treeplankkast kon gaan bemoeien. Niet dat iemand anders daar al mee bezig was hoor. Er was zes meter nieuw profiel aangeleverd, besteld, gekocht, ehh opgehaald kortom er was materiaal genoeg. Hier uit werden de klepframes opnieuw vervaardigd. Ook de scharnieren kwamen weer op hun oude plek terug, ware het niet dat het laatste scharnier een beetje onvindbaar is op dit ogenblik evenals een handje vol scharnierpennen. Moeten de container maar eens goed doorzoeken.

 

Met Jan zou ik eigenlijk de reeds gespoten onderdelen gaan schuren zodat er weer een en ander gereed zou zijn voor de laatste (3e) ronde grondverf. Het liep anders. Het schuren kon wel even wachten, er werd deze dag toch niet gespoten. Door de levering  van nieuw plaat materiaal wat al op maat geknipt was bleven er natuurlijk ook een paar stukjes over. Samen met restanten van eerdere leveringen werd een overzicht verkregen en het de te  vervangen delen konden worden uitgezet op de overgebleven stukken. De uitgezette maten konden dan vervolgens bij mij in de werkplaats weer verder worden geknipt en gezet. Verder heeft Jan de laatste plaat delen van de achter kasten gedemonteerd met hamer en beitel.

 

Willem verdween door de schuifdeur, gewapend met hamer en beitel, haakse slijper en gezichts bescherming. De al eerder geplaatste dakplaat moest worden verwijderd omdat door het lassen te veel spanning in de plaat was gekomen ging deze op willekeurige plaatsen bollen, dan wel kuilen maken. Door deze vervorming was het zeker dat er water op het dak zou blijven staan. En dat willen we niet, maar misschien webben we niks te willen, toch. We zullen het uiteindelijk wel mee gaan maken. Maar dit konden we voorkomen.
 

Rond 11:30 werd er aan de poort geklingeld, Joop stond bij de poort zodat ik er even tussen uit moest om hem binnen te laten. Nadat Joop de hal was binnengereden kwam hij met een compleet zwaailicht uit zijn auto. Top. Joop heeft zich lekker vermaakt met zijn eigen ladder. De accu iets bijgeladen, motor gestart, maar niet nadat er eerst een rook afvoer naar buiten was aangelegd. Hij schijnt nogal last te hebben van een koude start en veel rook. Maar het viel allemaal reuze mee hoor. Na dat de motor even gedraaid had vertok de Niederbouw naar buiten. Daar werd het voertuig afgestempeld en kwam het ladderpakket los uit de beugels. We hebben Joop een hele poos niet meer gezien.
 

Voor Piet is in deze fase van de strijd wat lastig. Diverse assistentie's en "handje bij" is het voor Piet wel zo'n beetje. Echt opzijn eigen met iets bezig zijn is er nu even niet, omdat wat er aan losse onderdelen is, rij en motor technisch gezien, bij Piet door zijn handen is gegaan en klaar ligt voor herplaatsing. Piet ging na de soep huiswaarts.
 
Zelf was ik nogal druk met van alles. Gestart met koffie zetten, plaatwerk bekeken met Jan, plaatwerk bekeken met Bob, plaatwerk bekeken met Willem. Toen maar zelf aan de gang, Piet erbij gevraagd. De bestaande kabelboom in het chassis door geknipt en uit de buis getrokken. Vervolgens de ingevoerde nieuwe kabel met elf aders teruggehaald en door de buis naar voren weer ingevoerd. Tja tijd voor de soep. Op naar de kantine, wil er iemand ook koffie bij de lunch?? Oké komt goed. Koffie zetten, soep roeren, oven aan voor de saucijzenbroodjes. Na de lunch Piet er uit gelaten. Snel terug naar mijn draadjes. Bak met tangen en adereindhulsjes er bij en gaan. Deze middag eindigde met een compleet aangesloten systeem voor de verlichting. Je kan voorop spanning op een aderzetten, pak weg voor de rem en het bijbehorende adertje achterop bij de verlichting krijgt spanning. Als de massa zijn werk goed doet zou een lampje kunnen branden. Toen weer terug naar de kantine, de zooi opruimen en inpakken niet vergeten de koffie uit en omgespoeld, stekkers er uit van de radio en kookplaat. Zo rond 17:00 uur ging het licht uit, de deur op slot, en gingen we onderweg naar Bp (Bob's place). Portier lag achter in de bus evenals de rest stukken plaatijzer en zincor. Bij Bob het portier afgeleverd samen met de nieuwe plaat.
 
Einde van deze goeie zaterdag.
Volgende werkdag zal zijn op 18 augustus, aanvang 10:00 bij de poort. Maar dat wisten we al.

Groet, Cor Hoogstra

62540 - 1003